singer - онтологија

певец повеќе

мн. певци
Вид збор: Именка, машки род
добар пејач
Албански: këngëtar i mirë
Употреба: Книжевен збор , Музика и танц
црковен пејач
Албански: psaltës
Употреба: Архаизам , Книжевен збор , Црковен термин

певица повеќе

мн. певици
Вид збор: Именка, женски род
Добра пејачка, обично на оперска, класична музика.

пејач повеќе

мн. пејачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што пее, што умее да пее.
Албански: këngëtar
Употреба: Музика и танц
Примери:
Во куќата се сите пејачи.
Човек што му е професија пеењето.
Албански: këngëtarë
Употреба: Музика и танц
Примери:
Оперски пејач.

пејачка повеќе

Види и: пејач (м.)
мн. пејачки
Вид збор: Именка, женски род
жена пејач
Употреба: Музика и танц

песмалија повеќе

мн. песмалии
Вид збор: Именка, машки род
песнарија
Употреба: Дијалектен збор

песнарија повеќе

мн. песнарии
Вид збор: Именка, машки род
песнопоец, песнопојка

песнопејче повеќе

мн. песнопејчиња
Вид збор: Именка, среден род
песнопоец, песнопојка
Примери:
Славејчето - песнопојче.

песнопоец повеќе

мн. песнопојци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што знае многу песни.
Албански: këngëtar
Тој што пее многу убаво.
Албански: këngëtar
Употреба: Музика и танц

песнопојка повеќе

Види и: песнопоец (м.)
мн. песнопојки
Вид збор: Именка, женски род
За жена песнопоец.
Употреба: Музика и танц

туркиџија повеќе

мн. туркиџии
Вид збор: Именка, машки род
пејач, песнарија, песнопоец
Турски: türkücü
Употреба: Архаизам , Музика и танц