sink - онтологија

батиса повеќе

батисаат
Вид збор: Глагол, свршен
потоне, пропадне, упадне
Турски: batmak
Употреба: Архаизам

втоне повеќе

Види и: тоне (несв.)
втонат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне во длабочините на вода, песок и сл.
Албански: fundos
Пропадне во сон, заспие.
Албански: fut
Употреба: Преносно значење
Потоне во мисли, се задлабочи во нешто.
Албански: hyn
Употреба: Преносно значење

заплива повеќе

запливаат
Вид збор: Глагол, свршен
Потоне во нешто.
Албански: fundos
Употреба: Преносно значење

отиде повеќе

отидат
Вид збор: Глагол, свршен
се изгуби, потоне
Албански: shkoj, fundos

понира повеќе

понираат
Вид збор: Глагол, несвршен
За вода, за река понорница - влегува вземи и се губи.
Албански: zhytet nën tokë
Употреба: Геологија
Вникнува длабоко, навлегува во длабичината на нешто.
Албански: zhytet thell
Употреба: Преносно значење

потоне повеќе

потонат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропадне под површината на вода, исчезне под вода.
Албански: fundoset

потопи повеќе

потопат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој или нешто да потоне.
Албански: fundos

пропадне повеќе

пропаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Падне длабоко во нешто (дупка, снег, јама).
Албански: bie
Потоне во вода, течност.
Албански: fundos

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Премести во пониска положба.
Албански: zhytem

тоне повеќе

тонат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пропаѓа во вода.

туне повеќе

Види и: тоне (несв.)
тунат
Вид збор: Глагол, несвршен
тоне
Употреба: Дијалектен збор

удави повеќе

удават
Вид збор: Глагол, свршен
(за предмет) потопи
Албански: zhyt
Употреба: Разговорно
(се удави) потоне
Албански: mbyt
Употреба: Разговорно