skin - онтологија

кожа повеќе

мн. кожи
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Надворешна обвивка што го покрива телото на човек или на животно.
Албански: lëkurë
Употреба: Анатомија

кожинка повеќе

мн. кожинки
Вид збор: Именка, женски род
кожа
Албански: lëkurë

кожичка повеќе

мн. кожички
Вид збор: Именка, среден род
Мала и / или тенка кожа.
Албански: lëkurë
Употреба: Анатомија , Деминутив
кожа, кора
Албански: lëkurë, kore
Употреба: Ботаника

коруба повеќе

мн. коруби
Вид збор: Именка, женски род
кора на плод
Албански: lëvozhgë
Употреба: Ботаника

опна повеќе

мн. опни
Вид збор: Именка, женски род
Тенка кожичка со која е обвиено ткивото, некој орган; заштитна обвивка на клетка.
Албански: cipë
Употреба: Биологија