slide - онтологија

долизга повеќе

(се) долизгаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне некаде со лизгање.
Албански: rrëshqas

зализга повеќе

зализгаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лизга нешто.
Албански: rrëshqas

заслизга повеќе

Види и: зализга (св.)
заслизгаат
Вид збор: Глагол, свршен
зализга

лизга повеќе

(се) лизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Движи некого или нешто по мазна, рамна површина.
Албански: rrëshqas

лизне повеќе

лизнат
Вид збор: Глагол, свршен
лизга
Албански: rrëshqas
(се лизне) се лизга
Албански: rrëshqas

молзга повеќе

(се) молзгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бавно се лизга.

музга повеќе

(се) музгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) слизга

нализга повеќе

(се) нализгаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доволно долго време во лизгање, до задоволување.

побегне повеќе

побегнат
Вид збор: Глагол, свршен
отиде, слизне
Албански: ik

подлизне повеќе

(се) подлизнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подлизне) Се лизне малку.

полизга повеќе

Види и: лизга (несв.)
се полизгаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се лизга малку, некое време.

слизга повеќе

Види и: лизга (несв.)
слизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Лизга некого.
Албански: rrëshqet
Употреба: Преносно значење
Примери:
Доста го слизгаше детето.

слизне повеќе

слизнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слизна) се потклизна, се слизна
Албански: rëshqas

слизнува повеќе

Види и: слизне (св.)
(се) слизнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лизнува

сползга повеќе

(се) сползгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лизга, (се) слизга
Употреба: Дијалектен збор

сползнува повеќе

Види и: сползне (св.)
(се) сползнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) лизнува, (се) слизнува
Употреба: Дијалектен збор

шлајфува повеќе

шлајфуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За тркала, машински делови - се врти во место.
Германски: schleifen Албански: rrëshqet