slingshot - онтологија

жила повеќе

мн. жили
Вид збор: Именка, женски род
Детска играчка слична на ластик со врзана кожинка на средината на која се става каменот кој се исфрла со вртење или оптегнување.
Албански: katapult

праќа повеќе

Види и: прати (св.)
мн. праќи
Вид збор: Именка, женски род
Направа од чепорошка, парче кожа и ластици што служат како детска играчка за фрлање камења.
Албански: çatall

чатал повеќе

мн. чатали
Вид збор: Именка, машки род
Направа за гаѓање од чаталесто дрво со жила што се растегнува и при отпуштањето го исфрла каменот
Турски: çatal