slogan - онтологија

лозунг повеќе

мн. лозунзи
Вид збор: Именка, машки род
Кратка мисла што ја изразува основната идеја на некое движење или организација; парола, девиза.
Германски: Losung Албански: slogan, kushtrim

парола повеќе

мн. пароли
Вид збор: Именка, женски род
гесло, крилатица
Албански: parullë
Употреба: Разговорно

слоган повеќе

мн. слогани
Вид збор: Именка, машки род
Кратка лесно запаметлива форма.
Албански: slogan, kushtrim
Примери:
Компанијата работи под слоганот „квалитет и цена„.
девиза, мото
Албански: slogan, moto
Примери:
Приредбата се одржа под девизата „мир и солидарност„.