sly - онтологија

коварен повеќе

коварни
Вид збор: Придавка
Што е со лоши, подли намери, лукав.

курназ повеќе

Вид збор: Придавка
итар, препреден
Турски: kurnaz
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

лукав повеќе

лукавиот
Вид збор: Придавка
Што е дволичен, што ги крие вистинските чувства и мисли, обично со лоша намера.

надобуден повеќе

Види и: буден (прид.)
надобудниот
Вид збор: Придавка
итар, превеан, курназ, отракан
Примери:
Тоа што нашите надобудни новинари не ја искористија шансата да ја чујат нивната поддршка, не е грев на политичарите.

отракан повеќе

отракани
Вид збор: Придавка
лукав, итар, курназ
Употреба: Разговорно

префриган повеќе

префригани
Вид збор: Придавка
Што е исклучитено лукав и снаодлив.