smoke - онтологија

дим повеќе

мн. димови
Вид збор: Именка, машки род
Ситни честички и гасовити производи од согорување што се креваат во воздухот кога нешто гори.

думан повеќе

мн. думани
Вид збор: Именка, машки род
Облак од чад, густ чад.
Турски: duman Албански: duman, mjegull tymi
Употреба: Екологија

кад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чад

кадеж повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чад
Албански: tym duhani

чад повеќе

мн. чадови
Вид збор: Именка, машки род
Гасови кои се ствараат како последица на согорување.
Албански: tym

чадење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чади

чадовина повеќе

Види и: чад (м.)
Вид збор: Именка, женски род
чад
Примери:
Мириса на чадовина.

чур повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чад

чурава повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
чад

чуреа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
чад