smoke - онтологија

вчади повеќе

Види и: чади (несв.)
вчадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вчади) се зачади

вчури повеќе

вчурат
Вид збор: Глагол, свршен
вчади, зачади
Албански: tymos
Употреба: Разговорно
(се вчури) се вчади, се зачади
Албански: tymos

дими повеќе

димат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, испушта дим.
Албански: tymos
(се дими) Испушта дим.
Албански: tymos

доиспуши повеќе

Види и: испуши (св.)
доиспушат
Вид збор: Глагол, свршен
Испуши сѐ, до крај.

допуши повеќе

допушат
Вид збор: Глагол, свршен
Испуши целосно, до крај.

думани повеќе

думанат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се думани) се чади, се зачадува
Албански: tymoset

задими повеќе

Види и: дими (несв.)
задимат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти дим некаде.
Албански: tymos
Исполни нешто со дим (соба, просторија).
Албански: mbush me tym
(се задими) Се исполни со дим.
Албански: tymoset

зачади повеќе

Види и: чади (несв.)
зачадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чади, да испушта чад.
Албански: tymos
Почне да чади со нешто.
Албански: tymos
Исполни просторија со чад.
Албански: tymos
(се зачади) се чади
Албански: tymoset, thahet

зачури повеќе

Види и: чури (несв.)
зачурат
Вид збор: Глагол, свршен
зачади
Албански: tymos
Почне да чури.
запуши
Албански: tymos
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно
(се зачури) Се исполни со чад.
Албански: tymoset

здими повеќе

здимат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш задими, пушти дим.
Албански: tymos, lëshon tym
(се здими) Одеднаш стане исполнет со чад.
Албански: tymos, mbushet me tym

испуши повеќе

Види и: пуши (несв.)
испушат
Вид збор: Глагол, свршен
пуши

исчади повеќе

исчадат
Вид збор: Глагол, свршен
Изложи на чад.
Албански: tymos
(се исчади) Се покрие со чад.
Албански: tymos

кади повеќе

кадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта чад.
Албански: lëshon tym
Употреба: Разговорно

накади повеќе

накадат
Вид збор: Глагол, свршен
Рашири мирислив чад (од темјан и др.)
Албански: përhap tym

напуши повеќе

(се) напушат
Вид збор: Глагол, свршен
Испуши (цигари и сл.) доволно, со пушење се задоволи.

начади повеќе

Види и: чади (несв.)
начадат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто (суво месо, колбаси) да биде изложено подолго време на чад.
Албански: tymos
Употреба: Гастрономија
Исполни просторија со чад.
Албански: tymos

пие повеќе

пијат
Вид збор: Глагол, несвршен
пуши
Албански: pi
Употреба: Архаизам , Дијалектен збор

поисчади повеќе

Види и: исчади (св.)
поисчадат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчади уште повеќе или на повеќе места.
Албански: tymos edhe pak

покади повеќе

Види и: кади (несв.)
покадат
Вид збор: Глагол, свршен
Чади малку или кратко време.

попуши повеќе

Види и: пуши (несв.)
попушат
Вид збор: Глагол, свршен
Пуши малку, некое време.

пуши повеќе

пушат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е пушач, постојано, често пуши.
Албански: pi duhan, cigare
(Ми, ти, му,... се пуши) Се јавува желба за пушење.
Албански: m'pihet duhan, cigare
Употреба: Безлично

распуши повеќе

Види и: пуши (несв.)
(се) распушат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да почне да пуши.
Албански: detyroj të pij duhanin
Примери:
Ќе те налутам и пак ќе те распушам.
(се распуши) Почне многу да пуши.
Албански: shumë pij duhanin
Примери:
Пак се распуши момчето.

распушува повеќе

Види и: распуши (св.)
(се) распушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распуши

расчади повеќе

(се) расчадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да чади.
Се распуши, пуши со засилен интензитет.

чади повеќе

чадат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) Пушта чад.
Албански: tymos
Употреба: Преносно значење
(преод.) Држи на чад.
Албански: tymos
Употреба: Преносно значење
(се чади) Стои на чад.
Албански: tymos
(се чади) Се валка со чад, стоејќи на него.
Албански: tymoset

чури повеќе

чурат
Вид збор: Глагол, несвршен
чади, се пуши