smooth - онтологија

залиже повеќе

залижат
Вид збор: Глагол, свршен
За коса - исчешла да биде мазна.
Албански: zbut
(се залиже) За коса - се исчешла мазно, се измазни.
Албански: zbut

замазни повеќе

Види и: мазни (несв.)
замазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане мазно.
Албански: lëmueshëm
За коса - залиже.
Албански: limon
Среди, поправи работа, впечаток и др.
Албански: rregulloj
Употреба: Преносно значење
(се замазни) За коса - се залиже.
Албански: limon

зарамни повеќе

Види и: рамни (несв.)
зарамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде рамно, дотера нешто со рамнење.

измазни повеќе

измазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане мазно.

исшлифува повеќе

Види и: шлифува (св. и несв.)
исшлифуваат
Вид збор: Глагол, свршен
шлифува

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Остри со чукање воденички камен.
Албански: godet

мазни повеќе

мазнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане мазно.
Албански: rrafshoj

намазни повеќе

(се) намазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се исчешла мазно, се залиже.

подзамазни повеќе

Види и: замазни (св.)
подзамазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Замазни, зарамни малку, донекаде.
Албански: rrafshoj, lëmoj
За коса - подотера со мазнење.
Албански: lëmoj
Поправи, смири некоја работа, малку, донекаде.
Албански: rregulloj
Употреба: Преносно значење

подзарамни повеќе

Види и: зарамни (св.)
подзарамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Зарамни малку, кратко време, во некоја мера.

подизрамни повеќе

подизрамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Израмни малку, донекаде.
(се подизрамни) Се израмни малку, донекаде.

позамазни повеќе

Види и: замазни (св.)
позамазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Замазни малку повеќе.

позарамни повеќе

Види и: зарамни (св.)
позарамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане зарамнето, зарамни нешто малку или уште малку подобро, повеќе.

поизмазни повеќе

Види и: измазни (св.)
поизмазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Измазни малку повеќе.

помазни повеќе

помазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Мазни малку, донекаде, за да израмни.
Албански: lëmoj, rrafshoj

порамни повеќе

порамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи рамен, зарамни, израмни.
Албански: rrafshoj