soft - онтологија

кадифен повеќе

кадифениот
Вид збор: Придавка
мек, топол

кашав повеќе

кашавиот
Вид збор: Придавка
Што е слаб, мек, неиздржлив.

мек повеќе

меки
Вид збор: Придавка
Што ја менува лесно формата при притисок, удар, допир.
За вода - што содржи малку варовник.

мекичок повеќе

Види и: мек (прид.)
мекичкиот
Вид збор: Придавка
мек

мекушав повеќе

мекушавиот
Вид збор: Придавка
Што е мекуш.

папушкав повеќе

папушкавиот
Вид збор: Придавка
(за овошје) мек

раскашавен повеќе

раскашавениот
Вид збор: Придавка
Што е мек, без потребната сила и цврстина.

ровит повеќе

Види и: ровок (прид.)
ровити
Вид збор: Придавка
ровок

ровкав повеќе

Види и: ровок (прид.)
ровкава
Вид збор: Придавка
ровок

ровок повеќе

ровки
Вид збор: Придавка
Кој не е цврст.
За јајце - послабо сварено.