sour - онтологија

вкисели повеќе

вкиселат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вкисели) За храна, стане кисела.
Албански: thartohet, prishet
Употреба: Гастрономија

закисели повеќе

Види и: кисели (несв.)
закиселат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане кисел.
Албански: tharbëtohet

кисели повеќе

киселат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кисели) Добива кисел вкус.
Албански: thartohet
(се кисели) Е во лошо расположение, се лути.
Албански: tharbem, hidhërohem
Употреба: Преносно значење

кислоса повеќе

кислосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие кисел вкус (со додавање на киселина, конзервирање).
Албански: tharbëtoj
(се кислоса) Добие кисел вкус.
Албански: tharbëtohet
(се кислоса) Стане нерасположен, лут.
Албански: tharbëtohet, hidhërohet
Употреба: Преносно значење

накисели повеќе

накиселат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури оцет, направи нешто да биде кисело (салата, зелка, чорба и др.)
Албански: tharbësoj

скисне повеќе

(се) скиснат
Вид збор: Глагол, свршен
За тесто - нарасне под дејство на квасец.
Албански: thartoj
Употреба: Гастрономија

скиснува повеќе

Види и: скисне (св.)
(се) скиснуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скисне
Примери:
(нар. поез.) Месила сум чисто тесто,/ три дни кисне, не скиснува.