source - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Место од каде што излегува, тече вода.
Албански: burim

вруток повеќе

мн. врутоци
Вид збор: Именка, машки род
Извор, почеток на нешто.
Албански: burim, krua
Употреба: Преносно значење

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Место, тело, апарат од каде излегува топлотна или светлосна енергија.

изворник повеќе

мн. изворници
Вид збор: Именка, машки род
Оригинален документ или примерок на творба што служи за репродуцирање или за истражување.
Албански: origjinal

источник повеќе

мн. источници
Вид збор: Именка, машки род
Извор, тоа од кое нешто се создава.
Употреба: Книжевен збор

мајка повеќе

мн. мајки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа од што произлегуваат други нешта.
Албански: origjinë
Употреба: Преносно значење

резервоар повеќе

мн. резервоари
Вид збор: Именка, машки род
Извор на нешто.
Француски: réservoir Албански: rezervuar, burim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Резервоар за приходи.