spleen - онтологија

далак повеќе

мн. далаци
Вид збор: Именка, машки род
слезина
Турски: dalak Албански: shpënetkë, shpretkë
Употреба: Анатомија , Разговорно
Болест на слезината.
Албански: shpretkë
Употреба: Медицина , Разговорно

слезена повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Албански: shpretkë
Употреба: Анатомија

слезина повеќе

мн. слезини
Вид збор: Именка, женски род
Кај човека и некои животни - крвотворен орган што се наоѓа меѓу желудникот и витите ребра на левата страна.
Албански: shpretkë
Употреба: Анатомија

слезинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Албански: shpretkë
Употреба: Анатомија

слеска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
слезина
Албански: shpretkë
Употреба: Анатомија

сплина повеќе

мн. сплини
Вид збор: Именка, женски род
слеска, слезина
Албански: shpretkë
Употреба: Анатомија , Дијалектен збор