split - онтологија

делне повеќе

делнат
Вид збор: Глагол, свршен
Отцепи, отсече дел од предмет (обично дрвен) со секира.
Албански: gdhend

запори повеќе

Види и: пори (несв.)
запорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пори.

зацепи повеќе

Види и: цепи (несв.)
зацепат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цепи дрва.
Албански: çajë
Направи зацеп.
Албански: çarje

изнацепи повеќе

Види и: нацепи (св.)
изнацепат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцепи, нацепи во голема количина.

отцепи повеќе

отцепат
Вид збор: Глагол, свршен
Откине, оддели дел од нешто со цепење.
Албански: shkëput, çajë

пари повеќе

парат
Вид збор: Глагол, несвршен
пара, распарува
Албански: copton
Употреба: Народна поезија

подвои повеќе

подвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздвои, подели на две, разедини.
Албански: ndaj
(се подвои) Се раздели на две, се разедини.
Албански: ndaj

подиспара повеќе

Види и: испара (св.)
подиспараат
Вид збор: Глагол, свршен
Испара малку, донекаде.

понацепи повеќе

Види и: нацепи (св.)
понацепат
Вид збор: Глагол, свршен
Нацепи дрва малку или уште малку, доволно.

пори повеќе

порат
Вид збор: Глагол, несвршен
цепи, расекува
Употреба: Книжевен збор

процепи повеќе

процепат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи процеп.
Албански: çaj, ndaj

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разбие) Раздели се на делови, трупи.
Албански: coptoj

раздвоен повеќе

раздвоени
Вид збор: Придавка
Кој е внатрешно неединствен.

раздвои повеќе

раздвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе раздвоеност, разединетост.
Албански: ndaj
Употреба: Преносно значење
(се раздвои) Се раздели на делови.
Албански: ndaj

раздробен повеќе

раздробени
Вид збор: Придавка
Расчленет на мали делови.
Примери:
Раздробени сили.

раздроби повеќе

Види и: дроби (несв.)
раздробат
Вид збор: Глагол, свршен
раздели, расчлени
Албански: ndaj
Употреба: Разговорно

разреже повеќе

разрежат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздели нешто на делови со режење.
Албански: ndaj në pjesë, gdhend

распука повеќе

распукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да пукне.
Албански: përçaj

расцеп повеќе

мн. расцепи
Вид збор: Именка, машки род
разединетост
Албански: përçarje
Употреба: Преносно значење
Примери:
Тоа предизвика расцеп во партијата.

расцепен повеќе

расцепениот
Вид збор: Придавка
Скинат, со расцеп, со процеп - обично за облека, текстил и сл.

расцепи повеќе

расцепат
Вид збор: Глагол, свршен
Со цепење раздели нешто на делови.
Албански: ndaj
(се расцепи) се разедини
Албански: ndaj
Употреба: Преносно значење

расцепува повеќе

Види и: расцепи (св.)
(се) расцепуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расцепи

цепи повеќе

цепат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече дрво по должината.
Албански: çaj
За некои плодови - кине по половината, обично за сушење.
Албански: ndaj
За звук - го реже воздухот.
Албански: latoj
Употреба: Преносно значење
Разединува, руши единство на организација, партија и сл.
Албански: prish
Употреба: Преносно значење

цепка повеќе

Види и: цепи (несв.)
цепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Цепи на ситни парчиња, на ситни делови.
Албански: ndajë
Употреба: Деминутив
(се цепка) Се цепи на ситни делови, се дели.
Албански: ndajë
Употреба: Деминутив
(се цепка) се дели
Албански: ndahet
Употреба: Деминутив , Преносно значење

цепне повеќе

Види и: цепи (несв.)
цепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Цепи еднаш или неколку пати по еднаш.
Примери:
Цепни малу дрва.

цепнува повеќе

Види и: цепне (св.)
цепнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
цепне
Примери:
Се симинаше во визбата и цепнуваше по некое дрво.