spring - онтологија

врика повеќе

врикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Извира во големо количество.

вруток повеќе

мн. врутоци
Вид збор: Именка, машки род
Местото каде што извира вода, река.
Албански: burim

запролети повеќе

(се) запролетило
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да доаѓа пролет.
Употреба: Безлично

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Место од каде што извира вода или нафта.
Албански: burim
Употреба: Географија

извориште повеќе

мн. изворишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што извира вода.
Албански: burim

изворник повеќе

мн. изворници
Вид збор: Именка, машки род
извор
Албански: burim, krua
Употреба: Географија

исток повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Извор, изворишен дел на река или поток.
Албански: burim
Употреба: Архаизам

источник повеќе

мн. источници
Вид збор: Именка, машки род
Извор, тоа од кое нешто се создава.
Употреба: Книжевен збор

киселица повеќе

мн. киселици
Вид збор: Именка, женски род
Извор со кисела вода.
Албански: burim

кладенец повеќе

мн. кладенци
Вид збор: Именка, машки род
Извор, вруток обично заграден со камења.

мајка повеќе

мн. мајки
Вид збор: Именка, женски род
Изворишен дел на река, матица на река.
Албански: burim
Употреба: Географија

пролет повеќе

мн. пролети
Вид збор: Именка, женски род
Едно од годишните времиња меѓу зима и лето.
Албански: pranverë
Најубавиот период; убава иднина.
Албански: pranverë
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење

пружина повеќе

мн. пружини
Вид збор: Именка, женски род
Еластична, метална направа, во различна форма, што се враќа во истата положба штом ќе престане дејството на сила, притисок врз неа.
Употреба: Технологија

студенец повеќе

мн. студенци
Вид збор: Именка, машки род
извор
Албански: burim
Употреба: Географија

федер повеќе

мн. федери
Вид збор: Именка, машки род
пружина
Германски: Feder
Употреба: Разговорно , Технологија
Примери:
Федерот на часовникот.

федерира повеќе

федерираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се стега и растега, попушта под притисок и пак се враќа во поранешната состојба, се однесува како пружина.
Албански: federoj
Употреба: Физика