sprinkle - онтологија

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наводнува, полева со вода.
Албански: vadis

довади повеќе

довадат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со полевањето.
Албански: mbaroj me stërpikje

залие повеќе

Види и: залее (св.)
залијат
Вид збор: Глагол, свршен
залее

запрска повеќе

запрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прска со вода или со друга течна материја.
Албански: spërkat

испопрска повеќе

испопрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрска во голема мера.

испрска повеќе

испрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наводени со прскање.
Албански: spërkat, stërpik
(се испрска) Се наводени со прскање.
Албански: stërpikem

назоли повеќе

назолат
Вид збор: Глагол, свршен
Посипе со шеќер, пипер и сл.
Албански: spërkat
Употреба: Гастрономија

нароси повеќе

наросат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3 л.) Падне роса врз некого, врз нешто.
Албански: lag vesa
Употреба: Безлично
Со роса наводени, навади.
Албански: lagen, qullem

насоли повеќе

насолат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто што се сипе (прашок, брашно), посипе.
Албански: hedh

оброси повеќе

Види и: роси (несв.)
обросат
Вид збор: Глагол, свршен
Облее со пот, со солзи.
Албански: lag, vesoj me djers, me lot
Употреба: Преносно значење
(се оброси) Се облее во пот, во солзи.
Албански: lag, vesoj me djersë, lot
Употреба: Преносно значење

опрска повеќе

Види и: испрска (св.)
опрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
испрска

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плиска, прска
Албански: spërkat
(се плиска) Се прска со вода.
Албански: spërkatë

повади повеќе

повадат
Вид збор: Глагол, свршен
Полее кратко.
Албански: ujis shkurt

поиспрска повеќе

Види и: испрска (св.)
поиспрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрска (вода, течност) малку повеќе или секаде на определен простор.
Албански: spërkat
(се поиспрска) Се испрска целосно, секаде.
Албански: spërkat

полива повеќе

Види и: полие (св.)
(се) поливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
полие

понароси повеќе

Види и: нароси (св.)
понаросат
Вид збор: Глагол, свршен
Нароси нешто во некоја мера, донекаде.

понасоли повеќе

Види и: насоли (св.)
понасолат
Вид збор: Глагол, свршен
Посипе малку (со прашок).
Употреба: Разговорно

попрска повеќе

Види и: прска (несв.)
попрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прска малку со вода, течност нешто одозгора.
Албански: spërkat, stërpikë
За дожд - врне со слаб интензитет; слабо врне.
Албански: spërkat, vesoj

пороси повеќе

поросат
Вид збор: Глагол, свршен
За дожд - роси малку, некое време.
Албански: vesoj pak
Испрска со капки вода, навлажни малку.
Албански: stërpik pak

пропрска повеќе

Види и: прска (несв.)
пропрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прска, прска малку, наводени на неколку места.
Албански: stërpik, spërkat
Заврне малку, во мал интензитет, краткотрајно, дожд или снег.
Албански: stërpik, spërkat

пророси повеќе

Види и: роси (несв.)
проросат
Вид збор: Глагол, свршен
Зароси малку, кратко време.

прска повеќе

прскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наводенува со ситни капки вода или некоја друга течност.
Албански: spërkat

прсне повеќе

прснат
Вид збор: Глагол, свршен
Наводени со ситни капки течност, најчесто вода, малку распрсне нешто или на некого.
Албански: spërkat

распрска повеќе

Види и: распрсне (св.)
распрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распрска) Почне многу да прска.
Албански: stërpik shumë
Примери:
Многу си се распрскал.

роси повеќе

росат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3. л.) За дожд - врне слабо.
Албански: rigon
Кваси со роса.
Албански: hedh vesë
Употреба: Преносно значење

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури нешто ситно, прашесто (шеќер, сол, брашно) во нешто или врз нешто.
Албански: spërkat

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сипа) се истура
Албански: derdhet