squeal - онтологија

врека повеќе

врекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
вреска
Албански: piskas
Употреба: Преносно значење

зачкрипи повеќе

Види и: чкрипи (несв.)
зачкрипат
Вид збор: Глагол, свршен
За автомобил, за врата - почне да чкрипи.
Албански: klithmë

крека повеќе

крекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува на висок тон, вика.
Албански: krekos, flet me zë të lartë
Употреба: Преносно значење

расцвичи повеќе

Види и: цвичи (несв.)
(се) расцвичат
Вид збор: Глагол, свршен
(за прасе, куче) Почне да издава жален остар вик.
Примери:
Кога виде што му се спрема, прасето почна силно да цвичи.

скрипи повеќе

Види и: чкрипи (несв.)
скрипат
Вид збор: Глагол, несвршен
чкрипи

цвили повеќе

цвилат
Вид збор: Глагол, несвршен
За змија - пишти.
Албански: klithmë
Употреба: Зоологија

цика повеќе

Види и: цикне (св.)
цикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цикне

цинкари повеќе

цинкарат
Вид збор: Глагол, несвршен
поткажува некого
Употреба: Разговорно

чкрипи повеќе

чкрипат
Вид збор: Глагол, несвршен
При механичка работа, дејство, произведува висок, крт, непријатен звук, обично последица на дефект или лоша нагоденост на уредот, предметот или машината.

чкрипне повеќе

чкрипнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи звук при триење.
Примери:
Вратата чкрипна.

чкрта повеќе

чкртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
чкрипи
Албански: klithmë