stagger - онтологија

дотетерави повеќе

Види и: тетерави (несв.)
(се) дотетерават
Вид збор: Глагол, свршен
Пристигне до некаде тетеравејќи се, одејќи тешко, несигурно.

зашанта повеќе

Види и: зашантра (св.)
(се) зашантаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да (се) шанта при одење.

зашантра повеќе

Види и: зашанта (св.)
зашантраат
Вид збор: Глагол, свршен
зашанта

истетерави повеќе

(се) истетерават
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе однекаде со тетеравење.

лелее повеќе

лелеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лелее) се ниша, се лула
Албански: tundem, luhatem

ниша повеќе

нишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ниша) Нестабилно оди.
Албански: luhatet, ec jostabil

нурне повеќе

(се) нурнат
Вид збор: Глагол, свршен
се заниша
Албански: lëkundem
Употреба: Преносно значење

отетерави повеќе

(се) отетерават
Вид збор: Глагол, свршен
Отиде, појде несигурно тетеравејќи се.

тетерави повеќе

(се) тетерават
Вид збор: Глагол, несвршен
При одењето - се навала и на едната и на другата страна.