stand - онтологија

додржи повеќе

додржат
Вид збор: Глагол, свршен
(се додржи) Се одржи, истрае во некаква положба; издржи, истрае во нешто.
Албански: qëndroj

достои повеќе

достојат
Вид збор: Глагол, свршен
Стои до определено време, докрај.
Албански: qëndroj mjaft

застане повеќе

застанат
Вид збор: Глагол, свршен
Заземе определена позиција, положба, се постави на некаков начин.
Албански: qëndron

застои повеќе

Види и: стои (несв.)
застојат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да стои.
Албански: fillon të qëndroj

згазне повеќе

Види и: згази (св.)
згазнат
Вид збор: Глагол, свршен
застане, стапне
Албански: qëndroj

издржи повеќе

издржат
Вид збор: Глагол, свршен
Се одржи, задоволи определени барања, критериуми.
Албански: qëndroj

настои повеќе

(се) настојат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине долго време во стоење.

настојува повеќе

настојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поминува извесно време во стоење.
Албански: qëndroj

отстои повеќе

отстојат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време во стоење.
Албански: qëndroj në këmbë

постои повеќе

постојат
Вид збор: Глагол, свршен
Стои малку, кратко време на едно место.
Албански: qëndroj pak

престои повеќе

престојат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време во стоење.
Албански: qëndroj
Стои подолго од потребното.
Албански: qëndroj
Стои, остане онолку време колку што е потребно за да може да се користи.
Албански: qëndroj, rri

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Застане на нозе, се исправи.
Албански: qëndron

стапне повеќе

стапнат
Вид збор: Глагол, свршен
застане
Албански: qëndroj, ndal
Примери:
Стапни добро.

стои повеќе

стојат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа на нозе, исправен, не мрда од местото.
Албански: qëndroj

чека повеќе

чекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои, се наоѓа некаде дури да дојде некој или да стане нешто.
Албански: qëndron