star - онтологија

ведета повеќе

мн. ведети
Вид збор: Именка, женски род
Позната, славна филмска или театарска актерка.
Употреба: Сцена

ѕвезда повеќе

мн. ѕвезди
Вид збор: Именка, женски род
Светло небесно тело што испушта сопствена светлина.
Албански: yll
Употреба: Астрономија
Секое небесно тело што ноќе се гледа како светла трепкава точка.
Албански: yll
Употреба: Астрономија , Разговорно
Предмет или знак со форма на такво тело, симбол во форма на ѕвезда.
Албански: yll
Лице што има голема слава во светот на уметноста, естрадата, филмот, спортот и сл.
Албански: yll
Употреба: Преносно значење

ѕвездичка повеќе

мн. ѕвездички
Вид збор: Именка, женски род
ѕвезда
Албански: yll
Употреба: Деминутив , Хипокористика
Знак за обележување чин во војската.
Албански: yll

стар повеќе

мн. старови
Вид збор: Именка, машки род
Во кинематографијата - популарен артист.
Албански: yll