starch - онтологија

кола повеќе

мн. коли
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) штирак
Албански: shtirak, niseshte
Употреба: Архаизам

нишесте повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Брашнеста маса што се добива од зрното на житата и од коренот на некои растенија.
Турски: nişasta

скроб повеќе

(едн.) скробот
Вид збор: Именка, машки род
Брашнен дел што се наоѓа во зрното на житата или коренот на некои други растенија.
Албански: niseshte
Употреба: Ботаника , Гастрономија
Бел прашок без вкус, се употребува во прехранбената, хемиската, текстилната индустрија.
Албански: niseshte
Употреба: Хемија

штирак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Супстанца составена од скроб со додатоци што служи за добивање на крутост на текстил.
Германски: Stärke

штиркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
колосување