start - онтологија

викне повеќе

викнат
Вид збор: Глагол, свршен
почне, започне
Албански: filloj
Се зафати сериозно со некоја работа.
Албански: filloj
Употреба: Разговорно

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
Во повеќе изрази со значење почне некое дејство.
Албански: fillim

забере повеќе

заберат
Вид збор: Глагол, свршен
(се забере) Тргне да оди, да прави нешто.
Албански: filloj

започне повеќе

започнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне некакво дејство, некаква акција.
Албански: filloj

зачне повеќе

зачнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне, започне некаква дејност.
Албански: filloj
Зароди, се појави, се покаже нешто.
Албански: filloj
Употреба: Преносно значење

легне повеќе

легнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави нешто со голем интензитет, во голема мера.
Албански: filloj
Употреба: Разговорно

начне повеќе

начнат
Вид збор: Глагол, свршен
почне, започне
Албански: filloj, nis

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне да прави нешто.
Албански: fillon
Употреба: Разговорно

пали повеќе

палат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта мотор во дејство.
Албански: ndezë, starton

поаѓа повеќе

поаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тргнува
Примери:
Поаѓа на службен пат.

покрене повеќе

Види и: крене (св.)
покренат
Вид збор: Глагол, свршен
подигне, почне, тргне
Српски: покренути
Употреба: Дијалектен збор

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави, да пројавува нешто.
Албански: bëj
Употреба: Преносно значење

потфати повеќе

потфатат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне, започне нешто.
Албански: filloj
Употреба: Дијалектен збор

почне повеќе

почнат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне изградба, изработка на нешто.
Албански: nis

пријде повеќе

пријдат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне да работи, се фати со работа.
Албански: qasem

пристапи повеќе

пристапат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави нешто.
Албански: filloj, startoj

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во дејство, во активност објект (фабрика, погон).
Албански: filloi

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Во состав со друг глагол - го означува почетокот на дејството изразено во него.
Албански: don të thotë

стартува повеќе

стартуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
тргнува, настапува
Албански: startoj, filloj

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за работа, трговија, занаети) појде
Албански: shkoi

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се движи - во определен правец, за некаде, на пат.
Албански: nisem

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) За дожд, град - почне.
Албански: kërset, lëshoj