steep - онтологија

врл повеќе

врли
Вид збор: Придавка
Што е стрмен, мошне кос.
Албански: i thiktë, i rrëpirët
Употреба: Географија

збрден повеќе

збрдниот
Вид збор: Придавка
Што е со нагорница.

нагорен повеќе

нагорни
Вид збор: Придавка
Што се качува нагоре.

нагорничив повеќе

нагорничавиот
Вид збор: Придавка
Што се качува нагоре.

стрм повеќе

Види и: стрмен (прид.)
стрмиот
Вид збор: Придавка
стрмен

стрмен повеќе

стрмни
Вид збор: Придавка
Што се качува или паѓа многу силно.
Примери:
Стрмен брег.

урвест повеќе

урвеста
Вид збор: Придавка
стрмен