step - онтологија

гази повеќе

газат преод
Вид збор: Глагол, несвршен
стапнува, чекори, оди
Албански: shkel
Стапнува на нешто (снег, кал, трева).
Албански: shkel

газне повеќе

газнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапне, згази малку.

загази повеќе

загазат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе во некоја работа, состојба (обично во негативна смисла).
Албански: hap
Употреба: Преносно значење

зачекори повеќе

Види и: чекори (несв.)
зачекорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чекори.

згази повеќе

Види и: гази (несв.)
згазат
Вид збор: Глагол, свршен
нагази
Албански: shkel

згазне повеќе

Види и: згази (св.)
згазнат
Вид збор: Глагол, свршен
нагази
Албански: shkel

настапи повеќе

настапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапне, згазне на нешто, нагази.
Албански: shkel

очекори повеќе

очекорат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи чекор.
Албански: bëj hap
Стапи со чекор преку нешто, пречекори.
Албански: tejkaloj

погази повеќе

Види и: гази (несв.)
погазат
Вид збор: Глагол, свршен
Гази малку, кратко време.
Албански: shkel pak

подзгазне повеќе

Види и: згазне (св.)
подзгазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Згазне малку, донекаде.

престапи повеќе

престапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапне со нога, згазне.
Албански: shkel

пречекори повеќе

пречекорат
Вид збор: Глагол, свршен
Со чекорење премине преку нешто, престапи, опчекори.
Албански: tejkaloj
зачекори, тргне
Албански: nisem, bëj hap

растапка повеќе

растапкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тапкање натисне, натапка, разгази, разгмечи.

стапи повеќе

стапат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави нога врз нешто.
Албански: vej

стапне повеќе

стапнат
Вид збор: Глагол, свршен
стапи
Албански: shkel, ve këmbë
нагази, згазне
Албански: shkel
Примери:
Ме стапна.

цапа повеќе

цапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази со валкани нозе, чевли гази по нешто чисто.
Албански: shkel

цапне повеќе

цапнат
Вид збор: Глагол, свршен
стапува
Албански: shkel

чекори повеќе

чекорат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Поминува со чекор преку нешто.
Албански: hap
Примери:
Го закопале под прагот на вратата да го чекорат.