stick - онтологија

клечка повеќе

мн. клечки
Вид збор: Именка, женски род
Тенка, куса прачка.
Албански: thupër
Тенки и куси дрвца со определена намена.
Албански: rrëmojcë
Многу слаб човек.
Албански: thupër
Употреба: Преносно значење , Разговорно

молив повеќе

мн. моливи
Вид збор: Именка, машки род
Средство за шминкање во форма на молив, што личи на молив.
Албански: laps për shminkim

палица повеќе

Види и: палка (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
стап, измазнета суровица

палка повеќе

мн. палки
Вид збор: Именка, женски род
покус стап
Употреба: Разговорно

прат повеќе

мн. пратови
Вид збор: Именка, машки род
Отсечен прав и долг стап.

ровење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
бодење, боцкање
Албански: shpuarje, sëmbim
Употреба: Дијалектен збор

сопа повеќе

мн. сопи
Вид збор: Именка, женски род
стап
Турски: sopa
Употреба: Архаизам
Примери:
Трчал со сопата в рака.

стап повеќе

мн. стапови
Вид збор: Именка, машки род
Како мера; удар со стап.
Албански: shkop

стапиште повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапишта
Вид збор: Именка, среден род
стап
Употреба: Аугментатив
Примери:
Кога ќе го грабнам тоа стапиште, ќе те отепам.

стапче повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапчиња
Вид збор: Именка, среден род
стап
Примери:
Го удри со стапчето.

стапченце повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапченца
Вид збор: Именка, среден род
стап
Употреба: Хипокористика

стик повеќе

мн. стикови
Вид збор: Именка, машки род
Мало парче во вид на молив.
Компјутерски дел што се приклучува и исклучува со вметнување во одреден интерфејс.