sting - онтологија

бодеж повеќе

мн. бодежи
Вид збор: Именка, машки род
Остра краткотрајна болка како удар со нож.
Албански: therrje
Употреба: Преносно значење

жегавица повеќе

мн. жегавици
Вид збор: Именка, женски род
Бодеж, остар убод од нешто.
Албански: pickim, thumbim

жило повеќе

мн. жила
Вид збор: Именка, среден род
Орган во вид игличесто цевче поврзано со жлездата што лачи отров на задниот дел од телото на некои инсекти (пчела, оса, стршлен) од каде што истекува отров при убод.
Употреба: Зоологија

игла повеќе

мн. игли
Вид збор: Именка, женски род
Остра болка, чувство на боцкање.
Албански: therrje, thumbim
Употреба: Медицина , Преносно значење

осилка повеќе

мн. осилки
Вид збор: Именка, женски род
Една игличка од осилот.
Албански: thek
осило
Албански: thek
Остар збор упатен со цел да се боцне, да се навреди тој кому му е упатен.
Албански: fjalë që shpon

осило повеќе

мн. осила
Вид збор: Именка, среден род
Орган на задниот дел кај некои инсекти (оси, пчели) во кој има отров и кој служи за одбрана.
Албански: thumb
осилка
Албански: thimth
Употреба: Биологија