sting - онтологија

боде повеќе

бодат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пројавува како бодеж некаде во телото.
Албански: djeg

боцка повеќе

боцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бреца
Албански: thumbon
Употреба: Преносно значење
(се боцка) се боде
Албански: shpohet

боцне повеќе

боцнат
Вид збор: Глагол, свршен
брецне
Албански: thumboj
Употреба: Преносно значење
(се боцне) се набоде
Албански: shpohet, thumbohet

жегне повеќе

жегнат
Вид збор: Глагол, свршен
боцне, касне
Албански: shpoj

забреца повеќе

забрецаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бреца.

изнабоде повеќе

изнабодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнабоде) се набоде
Албански: therrem, shpohem