stony - онтологија

камен повеќе

камениот
Вид збор: Придавка
Што е од камен, изграден од камен.

каменест повеќе

каменестиот
Вид збор: Придавка
каменит, каменлив

каменит повеќе

каменитиот
Вид збор: Придавка
За земја - што е посна, сиромашна, слабо обработлива.
Албански: guri
Употреба: Географија
Што е полн со камења.
Албански: guri, gurorë

каменлив повеќе

Види и: каменит (прид.)
каменливиот
Вид збор: Придавка
каменит

камлив повеќе

камливиот
Вид збор: Придавка
каменлив
Употреба: Народна поезија

камнен повеќе

Види и: камен (м.)
камнениот
Вид збор: Придавка
Што е од камен.

кремен повеќе

кремениот
Вид збор: Придавка
Што е од многу тврд камен.
Примери:
Кремен плочник.