story - онтологија

дејство повеќе

мн. дејства
Вид збор: Именка, среден род
Тек од настани, случувања во некое литературно дело.
Албански: tregim

историја повеќе

мн. истории
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Минатото во неговиот непрекинат тек и развиток.
Албански: histori
(едн.) Наука што го проучува минатото; проучување на минатото.
Албански: histori
наставен предмет
Албански: histori
Употреба: Образование , Разговорно
Развоен пат, тек на нешто, долго приказна за некој настан.
Албански: tregim

наврзалка повеќе

мн. наврзалки
Вид збор: Именка, женски род
приказна, кажување
Албански: rrëfim, tregim
Употреба: Преносно значење

повест повеќе

мн. повести
Вид збор: Именка, женски род
Прозно литературно дело со упростено сиже.
Употреба: Литература

прикажувачка повеќе

мн. прикажувачки
Вид збор: Именка, женски род
прикаска
жена - прикажувач

приказна повеќе

мн. приказни
Вид збор: Именка, женски род
Краток расказ во уметничката проза.
Албански: tregim
Употреба: Литература
(само во мн.) Нешто измислено, невистинито или невозможно.
Албански: fabul

приказничка повеќе

мн. приказнички
Вид збор: Именка, женски род
приказна

расказ повеќе

мн. раскази
Вид збор: Именка, машки род
Излагање на нешто што се случило, раскажување.
Албански: tregim, rrëfim
Примери:
Така го заврши стариот својот расказ.
Кратко уметничко дело во проза.
Албански: tregim
Употреба: Литература
Примери:
Почна да пишува и раскази.

скаска повеќе

Види и: сказна (ж.)
мн. скаски
Вид збор: Именка, женски род
сказна
Употреба: Литература

сторија повеќе

мн. стории
Вид збор: Именка, женски род
случување, расказ, животопис
Албански: tregim
Употреба: Нестандарден збор
Примери:
Неговата животна сторија е полна со авантури.

фабула повеќе

фабулата
Вид збор: Именка, женски род
Развој на дејството, на настаните во уметничко дело.
Употреба: Литература
Примери:
Расказ со убава фабула.