strain - онтологија

запне повеќе

запнат
Вид збор: Глагол, свршен
Затегне, доведе нешто во состојба на затегнатост.
Албански: shtërngoj

искапе повеќе

искапат
Вид збор: Глагол, свршен
За очи - премногу напрегне, измори до солзи.
Албански: kulloj

мачи повеќе

мачат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мачи) Се труди, се обидува со мака.
Албански: sforcohem

напне повеќе

напнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи силен телесен напор, запне со cите сили.
Албански: dëmton
напрегне, сосредоточи
Албански: dëmtoj
(се напне) Се напрегне, направи силен напор.
Албански: tendos

напнува повеќе

(се) напнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
напина

напон повеќе

мн. напони
Вид збор: Именка, машки род
Подем, полет на физичката и умствената сила.
Албански: rritje, tendosje
Употреба: Преносно значење

напрегне повеќе

напрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во состојба на голем физички или умствен напор.
Албански: tendosje

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно напрегне, запне да направи нешто.
Албански: tendos
(се опне) Се напрегне, запне да направи нешто.
Албански: vendos

подзапне повеќе

подзапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Запне малку, донекаде.
Се напрегне малку, вложи напор, донекаде.

покапе повеќе

Види и: капе (св. и несв.)
покапат
Вид збор: Глагол, свршен
За очи - се измори од напрегање.
Албански: tendosje
Употреба: Преносно значење

чепати повеќе

(се) чепатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се чепати) се напрега, се напиња
Албански: tendosje
Употреба: Преносно значење