strike - онтологија

зашиба повеќе

Види и: шиба (несв.)
зашибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ефектно даде гол.
Албански: shënoj
Употреба: Разговорно

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
Удри, тупне, перне некого.
Албански: godit
Употреба: Преносно значење

отчука повеќе

отчукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Означи со чукање, со биење (обично за часовник).
Албански: bie

ргне повеќе

ргнат
Вид збор: Глагол, свршен
(’ргне) удри, опне

сече повеќе

сечат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нанесува удари со студено оружје.
Албански: godit

упадне повеќе

упаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе одненадеж или агресивно во зборот, во музиката, во сетилата.
Албански: ndërhyj
Примери:
Му упадна во зборот.

штрајкува повеќе

штрајкуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Учествува во штрајк, не работи поради штрајк, спроведува штрајк.
Употреба: Економија