string - онтологија

жица повеќе

мн. жици
Вид збор: Именка, женски род
Струна на музички инструмент.
Албански: varg
Употреба: Музика и танц

канап повеќе

Види и: коноп (м.)
мн. канапи
Вид збор: Именка, машки род
Тенок, цврст конопен конец што се користи за врзување или за плетење.
Турски: kınnap

конопиште повеќе

мн. конопишта
Вид збор: Именка, среден род
коноп
Албански: konop, kanp
Употреба: Аугментатив

конопче повеќе

Види и: коноп (м.)
мн. конопчиња
Вид збор: Именка, среден род
Тенко, кусо јаже.

струна повеќе

мн. струни
Вид збор: Именка, женски род
Жица на музички инструмент.
Албански: tel
Употреба: Музика и танц

учкур повеќе

мн. учкури
Вид збор: Именка, машки род
Врвца за врзување на гаќи.
Турски: uçkur

черпија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Конец, канап со чија помош молерите повлекуваат црта.
Турски: çırpı
Употреба: Архаизам