study - онтологија

изучи повеќе

изучат
Вид збор: Глагол, свршен
Проучи нешто.
Албански: mësoj

попроучи повеќе

Види и: проучи (св.)
попроучат
Вид збор: Глагол, свршен
Проучи нешто уште малку.

поразучи повеќе

Види и: разучи (св.)
поразучат
Вид збор: Глагол, свршен
Проучи малку, донекаде.
Употреба: Ретко

простудира повеќе

простудираат
Вид збор: Глагол, свршен
Темелно проучи.

студија повеќе

мн. студии
Вид збор: Именка, женски род
Поголем научен или стручен труд, расправа што исцрпно обработува одредена тема, изнесува резултати од истражување, проучување на некое прашање.
Албански: studim
Цртеж во главни контури, скица, модел.
Албански: studim
(само мн.) Студирање, учење на универзитет.
Албански: sdutim, studioj
Употреба: Образование

студира повеќе

студираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Грижливо, внимателно изучува нешто; се вдлабочува во проблемот; учи на високи или виши школи.
Албански: studioj
Употреба: Образование

студирање повеќе

Види и: студира (св. и несв.)
(едн.) студирањето
Вид збор: Именка, среден род
студира
Употреба: Образование

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Учи за нешто.
Албански: mësoj, studioj