subordinate - онтологија

повини повеќе

Види и: повинува (несв.)
(се) повинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) повинува

повинува повеќе

(се) повинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се потчинува, се покорува на нечии барања, наредби, прописи и сл.
Употреба: Книжевен збор

поданички повеќе

поданичкиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на поданик.
Употреба: Архаизам

подреден повеќе

подредениот
Вид збор: Придавка
потчинет, зависен

подреди повеќе

подредат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во зависност.
Албански: nënshtroj

потчинет повеќе

Види и: потчинет (прид.)
мн. потчинети
Вид збор: Именка, машки род
потчинето лице

субординира повеќе

субординираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
подреди, подредува, потчини, потчинува