substantial - онтологија

битен повеќе

битни
Вид збор: Придавка
Што ја прави суштината на нешто, што е главно обележје, што е основен, главен.

животен повеќе

животниот
Вид збор: Придавка
Што е важно, што е од големо значење за или во животот.
Албански: jetësor

содржаен повеќе

содржајни
Вид збор: Придавка
Кој има богата содржина, голема внатрешна смисла.

средиштен повеќе

средишни
Вид збор: Придавка
главен, најважен, најсуштествен
Примери:
средиштен проблем

супстанцијален повеќе

супстанцијална
Вид збор: Придавка
Кој е суштествен, битен.

суштински повеќе

суштинска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на суштина.