suck - онтологија

впива повеќе

впиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прима течност.
Албански: tithë
Усвојува, памети, прима во себе.
Албански: thithë
Употреба: Преносно значење

впие повеќе

Види и: впива (несв.)
впијат
Вид збор: Глагол, свршен
впива

всиса повеќе

всисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повлече течност или воздух со уста или со пумпа.
Употреба: Дијалектен збор

вцица повеќе

вцицаат
Вид збор: Глагол, свршен
испие, исцица

вшмука повеќе

вшмукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со шмукање, со вовлекување (течност, воздух) влече во себе или во нешто.

голта повеќе

голтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Слуша или гледа со големо внимание или со задоволство.
Албански: vëren
Употреба: Преносно значење

доцица повеќе

Види и: цица (несв.)
доцицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцица до определена мера или до крај.

зацица повеќе

Види и: цица (несв.)
зацицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цица.

зашмука повеќе

Види и: шмука (несв.)
зашмукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шмука.
Албански: thith
Почне да шмука бонбони.
Албански: thith

исцица повеќе

Види и: цица (несв.)
исцицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ишмука, извлече течност со цицање.
Албански: thithë
Одземе сила, физичка способност.
Албански: thithë
Употреба: Преносно значење
Крајно осиромаши некого.
Албански: thithë, pij
Употреба: Преносно значење

мока повеќе

мокаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Лакомо цица.

нацица повеќе

Види и: цица (несв.)
нацицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нахрани бебе со цицање, надои.
Албански: jap shumë gji
(се нацица) За бебе - се нахрани, се надои.
Албански: thithë mjaft

нашмука повеќе

(се) нашмукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со шмукање (бонбони и сл.) се засити, се задоволи.

понацица повеќе

Види и: нацица (св.)
понацицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нацица уште малку, доволно.
(се понацица) Се нацица уште малку, доволно.

поцица повеќе

Види и: цица (несв.)
поцицаат
Вид збор: Глагол, свршен
Цица малку, кратко време.

пошмука повеќе

Види и: шмука (несв.)
пошмукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Шмука малку, кратко време.

смука повеќе

Види и: шмука (несв.)
смукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шмука

цица повеќе

цицаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дете - смука млеко од женска града.
Албански: jap gji
За некои животни, инсекти - вцицува некоја течност: вода, крв, сок со помошта на специјални органи.
Албански: thith
За корењето на растенијата - впива сокови од земјата.
Албански: thith
Земе нешто в уста и го смука како цицка.
Албански: thith

цицне повеќе

цицнат
Вид збор: Глагол, свршен
Цица малу, еднаш или неколку пати по малу.

црца повеќе

црцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цица
Албански: thithë
Употреба: Дијалектен збор

шмука повеќе

шмукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
всисува, јаде
Албански: thith
Употреба: Разговорно

шмукне повеќе

шмукнат
Вид збор: Глагол, свршен
всиса

шмукнува повеќе

Види и: шмукне (св.)
шмукнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
шмукне