surpass - онтологија

надмине повеќе

надминат
Вид збор: Глагол, свршен
Натпревари, постигне повеќе од друг, се покаже во поизразена мера.
Албански: tejkaloj

превали повеќе

превалат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине повеќе од половина пат приближувајќи се до крајот.

превари повеќе

преварат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто пред некого, излезе прв, побрз од некој друг.
Албански: tejkaloj

престаса повеќе

престасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постигне повеќе од друг; надмине.
Албански: tejkaloj

престигне повеќе

престигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Постане повеќе од друг.
Албански: tejkaloj

шие повеќе

шијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Да се биде надмоќен во нешто.
Албански: tejkaloj
Употреба: Преносно значење , Разговорно