swallow - онтологија

голта повеќе

голтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прима храна или течност преку устата во хранопроводникот.
Албански: gëlltit
Испушта букви или гласови во пишувањето или во зборувањето.
Албански: gëlltit
Употреба: Преносно значење

голтне повеќе

голтнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими храна или течност.

доголта повеќе

Види и: голта (несв.)
доголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Проголта до крај.

заголта повеќе

Види и: голта (несв.)
заголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да голта.

изголта повеќе

Види и: голта (несв.)
изголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Голта сѐ што е за голтање, голта до крај.
Албански: kapërdij, gëlltis

изнаголта повеќе

Види и: наголта (св.)
(се) изнаголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наголта, испие нешто во голема количина.

лапне повеќе

лапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе, стави нешто во уста.
Албански: gëlltis,

наголта повеќе

(се) наголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со голтање внесе во себе големо количество храна, течности сл.

поголтне повеќе

поголтнат
Вид збор: Глагол, свршен
голтне
Направи обид за голтање.

подголтне повеќе

Види и: голтне (св.)
подголтнат
Вид збор: Глагол, свршен
Голтне плунка.
Албански: gëlltis

проголта повеќе

проголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими храна, течност и сл.
Албански: gëlltis