swear - онтологија

вети повеќе

ветам
Вид збор: Глагол, свршен
Даде завет, заветува некого или нешто.
Албански: betohem

завери повеќе

заверат
Вид збор: Глагол, свршен
Се заколне, се зарече, даде завет.
Албански: betohem

заветува повеќе

заветуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде завет.
Албански: betohet

заклина повеќе

Види и: заколне (св.)
(се) заклинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) заколне, (се) заколнува
Употреба: Архаизам

заколне повеќе

заколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Побара од некого да направи нешто со заколнување; стави некого под клетва.
Албански: betohem
(се заколне) Даде клетва, ветување.
Албански: betohem

зарече повеќе

заречат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да даде збор дека нема да прави нешто, заколне некого да не прави нешто.
Албански: premtoj
(се зарече) Си даде збор, се заколне дека нема да прави или дека ќе прави нешто.
Албански: premtoj

колне повеќе

колнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Заколнува некого во нешто.
Албански: bëj be
(се колне) Уверува, убедува со заклетва во вистинитоста на нешто.
Албански: bëj be

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде клетва.
Албански: betohem
Употреба: Народна поезија
(се преколне) Се заколне во нешто.
Албански: betohem
(се преколне) Се проколне себеси.
Албански: betohem

расколне повеќе

расколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу, засилено да колне, проколне многу.