sweep - онтологија

брише повеќе

бришат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Трие по одредена површина со одредена цел, чисти нешто од некоја површина.
Албански: shlyej

доизмете повеќе

Види и: измете (св.)
доизметат
Вид збор: Глагол, свршен
Измете до крај.

избрише повеќе

Види и: брише (св. и несв.)
избришат
Вид збор: Глагол, свршен
Со бришење отстрани нешто од некоја површина.
Албански: fshij, shlyej

измете повеќе

Види и: мете (св. и несв.)
изметат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчисти со метла некаква површина (плоштина) отстранувајќи го ѓубрето или какви и да било странични предмети од неа.

мете повеќе

метат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Чисти со метла.

омете повеќе

ометат
Вид збор: Глагол, свршен
измете, смете

промете повеќе

прометат
Вид збор: Глагол, свршен
Мете набрзина како било.

размете повеќе

Види и: мете (св. и несв.)
разметат
Вид збор: Глагол, свршен
Со метење расчисти.
Албански: fshij
Примери:
Да разметеш дворовите.
(се размете) Со метење чисти.
Албански: fshij, pastroj
Примери:
Многу рано си се размела.

разметува повеќе

Види и: размете (св.)
(се) разметуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) размете

смете повеќе

сметат
Вид збор: Глагол, свршен
Со метење отстрани.
Албански: fshij

сметува повеќе

Види и: смете (св.)
сметуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
смете