sweeten - онтологија

благува повеќе

благуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
блажи
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Дијалектен збор

блажи повеќе

блажат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има благ, сладок вкус.
Албански: ëmbëlson
Се заслади; изеде нешто благо, слатки.
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија , Разговорно

заблажи повеќе

заблажат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде благо, слатко.
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија

заслади повеќе

засладат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане слатко.
Албански: ëmbëlsoj

наблажи повеќе

Види и: блажи (несв.)
наблажат
Вид збор: Глагол, свршен
Облажи нешто малку.

наблажне повеќе

наблажнат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му) Почувствува од нешто малку благ вкус.
Употреба: Безлично

наблажнува повеќе

(ти
Вид збор: Глагол, несвршен
(само 3 л.) Има, покажува малку благ вкус.

наслади повеќе

(се) насладат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави слатко во јадење или пијалак.
Албански: ëmbëlzoj

нашеќери повеќе

Види и: шеќер (м.)
нашеќерат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави шеќер на или во нешто, облажи нешто со шеќер.
Албански: sheqeros
Употреба: Гастрономија

облагне повеќе

облагнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане блажникав.
Албански: ëmbëlsoj

облажи повеќе

облажат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде благо.
Албански: ëmbëlsoj

подзаблажи повеќе

подзаблажат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде слатко во ограничена мера.
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија
(се подзаблажи) Се заблажи во ограничена мера.
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија

позаблажи повеќе

позаблажат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да има уште малку поблаг вкус.
Албански: ëmbëlsoj

потслади повеќе

потсладат
Вид збор: Глагол, свршен
Заслади малку или уште малку.

слади повеќе

сладат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави сладок со додавање шеќер, мед и сл.
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија
Примери:
Gо слади тестото со мед.

ублажи повеќе

ублажат
Вид збор: Глагол, свршен
облажи
Албански: ëmbëlsoj
Употреба: Гастрономија

ублажува повеќе

Види и: ублажи (св.)
ублажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
облажува
Албански: ëmbëlsoj
(се ублажува) се облажува
Албански: zbus

услачи повеќе

услачат
Вид збор: Глагол, свршен
заслади

услачува повеќе

Види и: услачи (св.)
услачуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
услачи