syphilistic - онтологија

сифилистичар повеќе

мн. сифилистичари
Вид збор: Именка, машки род
Човек болен од сифилис.
Употреба: Медицина

сифилистичарка повеќе

Види и: сифилистичар (м.)
мн. сифилистичарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена сифилистичар.
Употреба: Медицина

сифилистичен повеќе

сифилистична
Вид збор: Придавка
Кој страда од сифилис.
Употреба: Медицина
Примери:
Сифилистични болни.

сифилистички повеќе

сифилистичка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сифилис, карактеристичен за сифилис.
Употреба: Медицина
Примери:
Сифилистичка пневмонија.