table - онтологија

астал повеќе

мн. астали
Вид збор: Именка, машки род
маса
Употреба: Разговорно

маса повеќе

мн. маси
Вид збор: Именка, женски род
Парче мебел што се состои од рамна плоча поставена на четири ногалки.
Турски: masa Албански: tavolinë, tryezë. masë

масиче повеќе

Види и: масичка (ж.)
мн. масичиња
Вид збор: Именка, среден род
масичка
Албански: tavolinkë
Употреба: Деминутив

масичка повеќе

Види и: маса (ж.)
мн. масички
Вид збор: Именка, женски род
Маса со ниски ногарки.
Албански: tavolinë e vogël
Употреба: Деминутив

софра повеќе

мн. софри
Вид збор: Именка, женски род
Ниска тркалезна маса за хранење.
Турски: sofra Албански: sofër
Употреба: Гастрономија , Разговорно

табела повеќе

мн. табели
Вид збор: Именка, женски род
таблица
Албански: tabelë
Употреба: Математика
Прегледен, подреден попис, список на нешто.
Албански: tabelë

таблица повеќе

мн. таблици
Вид збор: Именка, женски род
табела
Албански: tabel
Употреба: Математика
Логаритамска, логаритмична таблица.
Албански: logaritmike
Употреба: Математика
Таблица на множењето, таблица за множење.
Албански: tabela e shumëzimit
Употреба: Математика