take - онтологија

вози повеќе

возат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вози) Се движи, оди, патува со или во/на превозно средство.
Албански: udhëtoj, vozitem

доземе повеќе

Види и: земе (св.)
доземат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе од нешто уште малку.
Албански: merr edhe pak
Земе сосема, до крај.
Албански: merr të gjitha

зазема повеќе

заземаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почне да зема нешто.
Албански: marr

заземе повеќе

заземат
Вид збор: Глагол, свршен
Образува или искаже мислење.
Албански: marr
Освои одредено место во натпревар.
Албански: marr, fitoj
Смени или наследи некого.
Албански: ndërroj, trashëgoj
има, држи
Албански: marr, zë
Исполнува (време или простор).
Албански:

зема повеќе

(се) земаат
Вид збор: Глагол, несвршен
земе
зима

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати, подигне, прибере со рацете.
Албански: merr
Поведе, одведе, однесе со себе.
Албански: merr
(Како вовед во реченица во служба на партикула за потсилување)
Албански: vendos
(се земе) Се фати за рака еден со друг.
Албански: merr, kap

зима повеќе

зимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
земе, зема
Албански: merr
Употреба: Дијалектен збор

кадар повеќе

мн. кадри
Вид збор: Именка, машки род
Основна монтажна единица на филм, дел од филмска лента снимен со еднократна работа на камерата.
Албански: kuadër
Употреба: Сцена

клапа повеќе

мн. клапи
Вид збор: Именка, женски род
Посебна плоча со горен ударен дел со која се снимаат ознаките за бележење одделни кадри во филмот.
Германски: Klappe Албански: kllapë
Употреба: Сцена

надземе повеќе

надземат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе повеќе отколку што треба, отколку што е определено.

поведе повеќе

поведат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе некого со себе при одење некаде, при патување.
Албански: marr me vete
Одведе, забере некого присилно.
Албански: kap

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Забере некого, одведе настрана со себе; привлече кон себе.
Албански: merr

поземе повеќе

Види и: земе (св.)
поземат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе, фати, прибере или подигне со рацете нешто.

послужи повеќе

послужат
Вид збор: Глагол, свршен
(се послужи) Земе од тоа што е послужено.
Албански: shërbej

преземе повеќе

преземат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе, прими нешто предадено, отстапено од друг.
Албански: merr përsipër
Пристапи кон реализација на нешто, се зафати со нешто.
Албански: filloj

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
скуси, одземе, смали
Албански: merr
Употреба: Разговорно
земе, дигне
Албански: merr
Употреба: Разговорно

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе, грабне, поземе со рака, раце некого или нешто.
Албански: mer
Почне работа, некакво орудие, инструмент.
Албански: filloi
Употреба: Преносно значење
(се фати) Со рака, раце за нешто.
Албански: kap
(се фати) Грабне, пипне оружје со рака; стапи во борба, спор, натпревар.
Албански: merr
Употреба: Преносно значење
(се фати) чини, вреди
Албански: merr
Употреба: Безлично