talk - онтологија

беседи повеќе

беседат
Вид збор: Глагол, несвршен
Долго разговара.
Албански: flet gjatë
Употреба: Иронично

глаголи повеќе

глаголат
Вид збор: Глагол, несвршен
зборува, разговара

говори повеќе

говорат
Вид збор: Глагол, несвршен
зборува
Албански: flas

гугне повеќе

гугнат
Вид збор: Глагол, свршен
(обично негирано) прозбори, зборне
Албански: flas
Употреба: Преносно значење

дозбори повеќе

Види и: збори (несв.)
дозборат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со зборување.
Албански: mbaroj me të folur
Употреба: Дијалектен збор

дума повеќе

думаат
Вид збор: Глагол, несвршен
зборува
Албански: flas
Употреба: Дијалектен збор

заговара повеќе

заговараат
Вид збор: Глагол, несвршен
заговори
Албански: bisedon

заговори повеќе

Види и: говори (несв.)
заговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да говори.
Албански: bisedon
Почне разговор со некого.
Албански: bisedon

задума повеќе

Види и: дума (несв.)
задумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дума.
Албански: flas
Употреба: Дијалектен збор

зазборува повеќе

Види и: зборува (несв.)
зазборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува.
Албански: bisedon
Задржи некого во разговор, одврати внимание некому од нешто друго.
Албански: flas në
(се зазборува) Се занесе во разговор.
Албански: bisedon

замуабети повеќе

Види и: муабети (несв.)
замуабетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прави муабет.
Албански: bisedoj
Употреба: Разговорно
(се замуабети) Се занесе во муабет.
Албански: bisedoj
Употреба: Разговорно

заприкаже повеќе

заприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да прикажува.
Албански: flas

заусти повеќе

заустат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори уста да каже.

збори повеќе

Види и: зборува (несв.)
зборат
Вид збор: Глагол, несвршен
зборува
Албански: flas

зборка повеќе

зборкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува по малку, тивко.

зборне повеќе

зборнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто малку.

зборува повеќе

зборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има способност усно да се изразува; владее со определен јазик.
Албански: bisedon
Се пројавува, се искажува во нечии постапки, зборови; се гледа, може да се види од нешто.
Албански: tregon
Употреба: Преносно значење

изназборува повеќе

Види и: назборува (св.)
(се) изназборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изназборува)
Албански: llafos, flet

конуштиса повеќе

(се) конуштисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се состане, се виде, разговара со некого.
Турски: konuşmak Албански: zakohet, shihet
Употреба: Разговорно

лафи повеќе

лафат
Вид збор: Глагол, несвршен
разговара
Албански: bisedon, llafos
Употреба: Разговорно

наговори повеќе

наговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже, назборува многу, сешто.
Албански: flet
(се наговори) Се изнакаже, се назборува.
Албански: shpreh

наговорува повеќе

(се) наговоруваа
Вид збор: Глагол, несвршен
Се изнакаже, се назборува.

надума повеќе

надумаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надума) Се изнакаже, се изназборува.
Албански: flas deri në fund
Употреба: Дијалектен збор

накаже повеќе

накажат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже многу нешта, изнакаже, назборува.
Албански: flas

наприкаже повеќе

наприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наприкаже) Помине подолго време во пријатен разговор, се изнакаже до задоволување.
Албански: llafos mjaft

поговори повеќе

поговорат
Вид збор: Глагол, свршен
поразговара, позборува

позборува повеќе

Види и: зборува (несв.)
позборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Зборува, разговара со некого малку, кратко време.
Албански: flas, bisedoj

полафи повеќе

Види и: лафи (несв.)
полафат
Вид збор: Глагол, свршен
Позборува малку, некое време.
Употреба: Разговорно

помуабети повеќе

Види и: муабети (несв.)
помуабетат
Вид збор: Глагол, свршен
поразговара
Употреба: Разговорно

поприкаже повеќе

поприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Поразговара со некого, еден со друг, малку, некое време.
Албански: bisedoj pak

поразговара повеќе

Види и: разговара (несв.)
поразговараат
Вид збор: Глагол, свршен
Разговора малку, кратко време.
Албански: bisedoj pak

поразговори повеќе

Види и: разговори (св.)
поразговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе разговор, стапи во разговор со некого.
(се поразговори) Се разговори малку со некого.

предума повеќе

предумаат
Вид збор: Глагол, свршен
продума, проговори
Албански: flas
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија , Ретко

провреви повеќе

Види и: вреви (несв.)
провреват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува.
Албански: filloj të flas
Употреба: Дијалектен збор

проговори повеќе

проговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува.
Албански: filloj të flas

прозборува повеќе

мн. прозборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува (по молчење).
Албански: flet
Проговори, каже, признае под принуда.
Албански: tregoj
(се прозборува) Почне да се зборува.
Албански: filloi të flas

проусти повеќе

проустат
Вид збор: Глагол, свршен
Прозбори, каже нешто.
Употреба: Книжевен збор

разговара повеќе

Види и: разговори (св.)
(се) разговараше
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разговори
Албански: bisedon

разговори повеќе

разговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе разговор, стапи во разговор.
Албански: bisedon, flet, llafos

раздума повеќе

Види и: дума (несв.)
(се) раздумат
Вид збор: Глагол, свршен
се раззборува
Албански: flas
Примери:
Многу си се раздумала пред децата.

расправа повеќе

Види и: расправи (св.)
(се) расправаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расправи
Албански: diskutim
Примери:
Се расправа дека ќе дојде и тој.