tame - онтологија

закроти повеќе

Види и: скроти (св.)
закротат
Вид збор: Глагол, свршен
скроти

кроти повеќе

кротат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого кроток, учи на покорност (животно или непокорен човек).
Албански: zbus

мек повеќе

меки
Вид збор: Придавка
кроток, питом, добар

обузди повеќе

обуздат
Вид збор: Глагол, свршен
Скроти, смири, совлада некого или нешто.
Албански: zbut
Употреба: Преносно значење

опитоми повеќе

опитомат
Вид збор: Глагол, свршен
скроти, спитоми

питом повеќе

питоми
Вид збор: Придавка
За животно одгледано од човек.
Албански: i butë, i zbutur
Употреба: Зоологија

поскроти повеќе

Види и: скроти (св.)
поскротат
Вид збор: Глагол, свршен
Скроти малку, донекаде.
Албански: zbut pak

припитоми повеќе

припитомат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане питом.
Албански: zbus
(се припитоми) За животно - стане питом.
Албански: zbutet

скроти повеќе

скротат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - смири, направи да стане покорно, послушно.
Албански: zbut
(се скроти) За животно - стане покорно, послушно, се смири.
Албански: zbut

скротне повеќе

Види и: скроти (св.)
(се) скротнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скроти
Употреба: Деминутив
Примери:
Ги скротнаа воловите по ридот.

скротнува повеќе

Види и: скротне (св.)
(се) скротнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скротува

спитомен повеќе

спитомени
Вид збор: Придавка
Кој станал питом.
Примери:
спитомени животни

спитоми повеќе

спитомат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - направи питом.
Албански: zbut
(се спитоми) Стане питом.
Албански: zbut

спитомува повеќе

Види и: спитоми (св.)
(се) спитомуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спитоми

укроти повеќе

укротат
Вид збор: Глагол, свршен
Скроти, направи некого да биде кроток, мирен, послушен, мек.
Албански: zbus
Примери:
Тој многу нешто дигнал глава, ама ќе го укротиме.
За диво животно - спитоми.
Албански: zbus
Примери:
Многу лесно го укроти.
(се укроти) Стане кроток, се смири, се скроти
Албански: zbus

укротува повеќе

Види и: укроти (св.)
укротуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
укроти
Албански: zbut
(се укротува) се скротува
Албански: zbutet