technology - онтологија

техника повеќе

техниката
Вид збор: Именка, женски род
Целокупност од орудија и средства за производство; посебно машини и технички, механички уреди.
Албански: teknikë
Употреба: Технологија
Како област на човечката дејност и како научна гранка.
Албански: teknologji
Употреба: Образование

технологија повеќе

мн. технологии
Вид збор: Именка, женски род
Наука за начините на преработка на суровините во готови продукти.
Албански: teknologji