tender - онтологија

галежен повеќе

галежниот
Вид збор: Придавка
Што е нежен, мил.

галовен повеќе

галовниот
Вид збор: Придавка
Што е нежен, топол.

конкурс повеќе

мн. конкурси
Вид збор: Именка, машки род
Оглас со кој се повикуваат заинтересираните за избор на работно место, за доделување награда и сл.
Албански: konkurs, tender
Употреба: Економија

кревок повеќе

кревки
Вид збор: Придавка
За растение - лесно кршлив.
Албански: i thyeshëm
За месо - нежилаво, лесно за варење и за јадење.
Албански: i lehtë

лиричен повеќе

лиричниот
Вид збор: Придавка
Што е нежен, мек.
Употреба: Музика и танц

милен повеќе

милниот
Вид збор: Придавка
Што е мил, нежен, галовен.

нежен повеќе

нежни
Вид збор: Придавка
Што покажува љубов, грижа.
слаб, болникав, неотпорен

осетлив повеќе

осетливи
Вид збор: Придавка
Што е нежен, неотпорен на нешто.

понуда повеќе

мн. понуди
Вид збор: Именка, женски род
Документ во кој се изнесени условите за прифаќање на работа добиена по пат на лицитација.
Албански: tender, ofertë

проѕирен повеќе

проѕирни
Вид збор: Придавка
Што е тенок, нежен.

разнежен повеќе

разнежени
Вид збор: Придавка
Исполнет со нежни чувства.
Примери:
Расплакани и разнежени двојки.

ранлив повеќе

ранливи
Вид збор: Придавка
Кој може лесно да се рани.
Примери:
Ранлива природа.

ровок повеќе

ровки
Вид збор: Придавка
слабикав, нежен

тендер повеќе

мн. тендери
Вид збор: Именка, машки род
Јавно лицитирање за прибирање понуди.
Албански: tender
Употреба: Економија
Посебен вагон за вода и јаглен, прикачен непосредно за локомотивата.
Албански: tender
Употреба: Транспорт

умилен повеќе

умилени
Вид збор: Придавка
нежен, трогателен