tense - онтологија

вид повеќе

мн. видови
Вид збор: Именка, машки род
Граматичка категорија на глаголот што го означува дејството како несвршено или свршено.
Албански: veprim

експлозивен повеќе

експлозивниот
Вид збор: Придавка
Состојба на напнатост во која има можност од жестока и неконтролирана реакција.
Албански: shpërthyes
Употреба: Преносно значење

заострен повеќе

Види и: заостри (св.)
заострениот
Вид збор: Придавка
Што може да предизвика судир, конфронтација.

затегнат повеќе

Види и: затегне (св.)
затегнати
Вид збор: Придавка
напрегнат, заострен

напнат повеќе

напнати
Вид збор: Придавка
Што е во состојба на душевна напрегнатост.

напрегнат повеќе

напрегнати
Вид збор: Придавка
Што е во состојба на краен напор.

натегнато повеќе

Вид збор: Прилог
Неприродно, наместено, со натегање.

пренапнат повеќе

пренапнати
Вид збор: Придавка
Премногу напнат.

тензичен повеќе

Види и: тензија (ж.)
тензични
Вид збор: Придавка
напнат